Ontdek onze 5 verschillende Cru appellaties

Het jaareinde nadert met rasse schreden en dat is ook zichtbaar in de wijngaarden. Alle wijnstokken hebben het beste van zichzelf gegeven in 2020 met een fantastische oogst als gevolg. Nooit in deze eeuw was het volume zo groot en was de kwaliteit van de druiven zo hoog. Het was een prachtig wijnjaar voor de wijnboeren uit de zuidelijke Rhônevallei en 2020 belooft dus een zeer goede “millésime” te worden.

Ook wij hebben niet stilgezeten het afgelopen jaar. In het voorjaar hebben we onze online shop gelanceerd zodat het nu nog eenvoudiger is om lekkere wijnen uit de zuidelijke Rhônevallei te bestellen. En we hebben ons gamma uitgebreid. Naast onze eigen wijnen uit Rasteau, die worden gemaakt door Domaine Beau Mistral, verdelen we ondertussen ook, in exclusiviteit op de Belgische markt, wijnen uit 4 andere Cru appellaties uit de streek:

Ook al komen al deze AOC’s uit dezelfde streek, er zijn toch duidelijke verschillen in de wijnen die zij produceren. Daar zitten het microklimaat en de bodemsamenstelling per dorp voor iets tussen.

Hoe zuidelijker gelegen (Rasteau, Gigondas, Vacqueyras), hoe steviger en complexer de wijnen zijn. Rasteau is fors en krachtig. Gigondas is stevig en elegant. Vacqueyras is vol en kruidig. En onze wijn uit Châteauneuf is door zijn Mourvèdre mono-cepage een uniek en bijzonder goed gestructureerd geval apart.

Om wat tegengewicht te bieden aan al die kracht, en op die manier een completer assortiment aan te bieden, zijn we op zoek gegaan naar “fraîcheur”. Die hebben we gevonden in Vinsobres, de meest noordelijke Cru uit de zuidelijke Rhônevallei. 

Vinsobres heeft een ongebruikelijke, maar zeer gunstige geografische ligging, waardoor het een zuidelijke Cru is met duidelijke noordelijke kenmerkenWij ervaren de Vinsobres wijnen als verfijnder en eleganter ten opzichte van de meer zuidelijke Cru’s en beschouwen deze dus als een echte toegevoegde waarde aan ons assortiment.

 

Meer over AOC Vinsobres

Vinsobres kreeg de AOC appellatie voor zijn rode wijnen in 2006 en was de eerste zelfstandige Rhône Cru in de Drôme.

Het dorp is gelegen nabij Valréas en op 10 kilometer van Nyons, een dorp vooral gekend voor zijn lekkere olijven en olijfolie. De wijngaarden van Vinsobres liggen uitgestrekt op een hoogte van 200 tot 500 meter, in terrassen, met de Vooralpen aan de ene kant en de Mont Ventoux aan de andere kant.

Een heel bijzonder microklimaat beschermt het dorp en zijn wijnstokken die in amfitheaterformatie zijn geplant. De zomers zijn heet en droog, maar er waait een lokale Pontias-wind die voor koelere lucht zorgt, waardoor de druiven minder snel rijpen.

De bodem in Vinsobres kent een grote diversiteit, hetgeen samen met de continentale weersinvloeden bijdraagt aan de complexiteit van de wijn, maar tegelijkertijd ook veel frisheid bijbrengt.

 

 

 

 

 

Meer over Domaine Jaume

Als we op zoek gaan naar een nieuwe wijn, begint onze speurtocht telkens in de lokale “cave” waar we al een eerste selectie doorvoeren. De wijnen moeten in de eerste plaats lekker en zo natuurlijk mogelijk gemaakt zijn. Maar ze moeten ook anders zijn dan hetgeen we al aanbieden.

We werken het liefst samen met familiebedrijven die de “métier” generatie op generatie doorgeven. Zo zijn we in Vinsobres bij de familie Jaume terechtgekomen.

“Domaine Jaume” wordt gerund door de broers Pascal en Richard Jaume. Het wijnhuis bestaat al sinds 1906 en is één van de meest toonaangevende producenten van Vinsobres. Ze hanteren een zo biologisch mogelijke werkwijze, bekend als “Vinea Natura”.

De “Vinéa Natura” rode wijn uit 2017 op basis van Grenache en Syrah bevat bijgevolg geen toegevoegde sulfieten en is een pure en elegante wijn.

We verdelen ook hun “Altitude420” uit 2016. Deze wijn is ook gemaakt op basis van Grenache en Syrah druiven die rijpen op 420m hoogte. De wijngaarden op die hoogte genieten van een natuurlijke verfrissing wat een impact heeft op de rijping van de druiven. Dat gecombineerd met de verkoelende Pontias wind, levert een wijn op die elegant is en heel veel “fraîcheur” heeft. Kortom, het is een zuidelijke Rhône Cru met noordelijke kenmerken.

Onze nieuwe Vinsobres wijnen zijn absoluut het ontdekken waard !

Al onze wijnen kunnen online besteld worden in onze shop.

U krijgt de beste prijs vanaf 6 flessen (naar keuze) en wij leveren gratis en persoonlijk aan huis.