Meer over

Geschiedenis Rasteau wijnen

Geschiedenis
In de 18e eeuw is het wijngebied van Rasteau één van de belangrijkste van de Vaucluse en voornamelijk bekend om zijn Vins Doux (natuurlijke zoete wijnen). Het economisch belang van deze wijnen daalt en de rode Côtes du Rhônewijnen nemen geleidelijk de overhand. Deze kregen in 1967 de classificatie Côtes du Rhône Villages Rasteau en in 2010 Côtes du Rhône Cru Rasteau.

Wijngaard
Strekken zich uit over het grootste gedeelte van het grondgebied van het dorp zelf, in het departement Vaucluse.

Bodem 
Bruin en kalkhoudend, lichte gronden op mergel en rode gronden op zandsteen.

Klimaat 
Mediterraans en gedeeltelijk beschermd tegen de mistral. Ligging op de zuidhellingen.

Productie
De opbrengst mag maximaal 42 hectoliter per hectare opleveren.

Druivenrassen

• Rode wijnen
Minimaal 50% Grenache, minimaal 20% Syrah en/of Mourvèdre.
Andere toegestane druivenrassen van de AOC maximaal 20 %.

• Witte wijnen
Witte Grenache, witte Clairette, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc of Viognier.
Andere toegestane witte druivenrassen maximaal 20%.

• Rosé
Minimaal 50% Grenache, minimaal 20% Syrah en/of Mourvèdre.
Andere toegestane druivenrassen maximaal 20 witte druivenrassen
(Grenache, Clairette, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc en Viognier).

 

Minimum alcoholpercentage
Rode wijnen: 12,5%
Rosé en witte wijnen: 12%