🚲 Fietsen in de Vaucluse

Toeren langs lavendelvelden en wijngaarden, pauze houden naast een mooie dorpsfontein en al trappend genieten van een heerlijk Provençaals zonnetje… Hoe fijn is fietsen in Zuid-Frankrijk! Hieronder enkele suggesties voor wie de streek wil verkennen met de fiets.

Rond de Mont Ventoux (23km)

De beklimming van de berg zelf met een gemiddelde hellingsgraad van 7,5%, is overduidelijk iets voor de betere wielrenners. Wie geen koers-genen heeft en toch wil genieten op de fiets met een continu zicht op de reus van de Provence, kan de 23km lange fietstocht “Aux portes du Ventoux” doen.

De route begint en eindigt in het prachtige dorpje Bédoin en voert je via een zacht heuvellandschap met wijngaarden en boomgaarden naar oa Flassan, een mooi okerkleurig dorpje.

Fietsen rond de rivier La Sorgue (27km)

Een eenvoudige, want bijna helemaal vlakke fietsroute, is die in L’Isle-sur-la-Sorgue, een mooi dorp vol kanalen, bruggen, antiek en brocante. Via D-wegen fiets je naar het plaatsje Fontaine-de-Vaucluse, waar de bron van de Sorgue ligt. Daarna kom je langs Saumane-de-Vaucluse, een mooi dorp met een romaanse kerk. Wie de fietstocht op een donderdag of zondag plant, kan ook even rondlopen op de gezellige streekmarkt van Sorgue en een picknick voor onderweg inslaan.

Langs de lavendelvelden van de hoogvlakte van Sault (33km)

Aan de noordoostkant van de Vaucluse kun je een prachtige tocht maken langs de beroemde lavendelvelden op het “Plateau de Sault”. Deze fietsroute van 33km van gemiddeld niveau voert je langs Sault, Aurel en Saint-Trinité, dorpen met mooie kerkjes en fonteinen. Onderweg kom je niet alleen langs lavendelvelden (hier van eind juni tot de eerste week van augustus in bloei) maar ook velden vol goudgeel spelt. En de Mont Ventoux en het gebergte van Lure zorgen voor prachtige vergezichten.

Meer informatie over de vele fietsroutes in de Vaucluse op www.provence-a-velo.fr en www.provence-toerisme.com