Tannines & Vlees – A match made in heaven 🍷

Onze rode Rasteau Vieilles Vignes “Fleur de Terroir” heeft veel, maar fijne tannines. Dat, gecombineerd met zijn elegantie en kracht, maakt van hem de perfecte wijn voor bij rood vlees. Wie dus denkt aan een goed stukje vlees op de BBQ, gegrilde côte à l’os bv., “pairt” daar best onze Rasteau mee.De reden hiervoor? Dat zit ‘m in de tannines. Tannines geven een wijn een mooie structuur, een voller mondgevoel en maken ‘m dus interessant. Tannine vind je in de schil en de pitjes van de druif en komt overwegend voor in rode wijn omdat tijdens het vergistingsproces bij rode wijn de druiven in hun geheel worden gebruikt. Om witte wijn te maken, worden schil en pitjes verwijderd uit de most en wordt enkel het sap gebruikt.

Hoe herken je tannines?

Het is meestal niet moeilijk om te bepalen of er tannine in wijn aanwezig is. Vaak krijg je een droog, wat wrang gevoel in je mond, dat je ook als samentrekkend kan omschrijven.

Hoewel tannine strikt genomen geen smaak geeft denken veel mensen aan bitterheid als ze tannine in wijn opmerken. Denk aan donkere chocolade of earl grey thee, die beiden ook veel tannines bevatten. Maar het is niet zo dat tannine in wijn per se bitterheid toevoegt. Sterker nog: tannines zijn van zichzelf smaakloos.

Maar toch kan de aanwezigheid van tannine iets doen met je smaakperceptie. Het kan erg verschillende sensaties aan je smaakbeleving toevoegen: van heel zacht, subtiel en rond tot leerachtig, wrang en agressief of grof. Je kan de aanwezigheid van tannine in wijn omschrijven met de term ‘mondgevoel’.

Een wijn met veel tannines combineert goed met eiwitten. De verbinding tussen beide zorgt ervoor dat de tannines milder worden en levert bijgevolg een mooie balans .. a match made in heaven 🍷

Als wij onze BBQ aansteken, combineren we onze Rasteau met een gezond stuk vlees van Hoevevlees Konings uit Wuustwezel, een vleesveebedrijf met ongeveer 200 runderen van het Limousin- en Belgisch Witblauw-ras. Hun producten zijn verser dan vers. Ze worden met liefde gekweekt, verminderen je ecologische voetafdruk én je ondersteunt ook nog eens de lokale economie. Absoluut het ontdekken waard!