Hoe ouder hoe beter? Vieilles Vignes in de kijker 🌿🍷

Wijnetiketten kunnen ons veel vertellen over de inhoud van de fles. En je hebt ongetwijfeld “Vieilles Vignes” al zien staan op een wijnlabel.

Op het gebruik van deze benaming bestaat geen reglementering en het is dus een vrije optie van de wijnboer om dit op het etiket te vermelden.
Maar het zegt iets over de oudheid van de wijnstokken waar de druiven vandaan komen en dat is geen onbelangrijk detail.

Waarom zijn die oude wijngaarden eigenlijk “the real deal”?

En hoe oud moet een wijngaard dan zijn vooraleer hij goede wijn kan produceren?

Nadat een wijngaard wordt aangeplant, duurt het ongeveer 3 jaar vooraleer hij druiven geeft.

Tijdens de eerste jaren, produceren wijngaarden druiven in overvloed. De druiven zijn dan groot en mooi en bevatten veel sap en suiker. Echter om er wijn van te maken zijn ze niet aanbevolen. Deze druiven hebben via de erg jonge plant namelijk te weinig voedingsstoffen en te weinig smaak meegekregen. Op jonge leeftijd moet de wijnstok eerst zijn wortelstelsel ontwikkelen.

Een kwaliteitsbewuste wijnbouwer zal pas vanaf 5 à 7 jaar druiven oogsten die geschikt zijn om wijn van te maken.

divines wijnen Inez SchoelsVanaf zijn 12e jaar krijgen we te maken met een vitale plant vol potentie, die in overvloed prachtige vruchten produceert.

Deze volwassen fase blijft zeer lange tijd aanhouden en de vruchten worden best beperkt tijdens het snoeien opdat de “blijvers” van de allerhoogste kwaliteit vol voedingsstoffen zouden zijn.

 

divines chateauneuf du pape

Oude wijngaarden of “Vieilles Vignes” zijn meer dan 25 jaar oud. Ze hebben niet meer het jeugdige enthousiasme en het sap stroomt trager naar de vruchten die daardoor kleiner blijven. Ook het aantal trossen per plant neemt af met de ouderdom, dus de opbrengst voor de wijnboer is aanzienlijk lager.

Echter doordat het wortelstelsel van een oude wijnstok optimaal is ontwikkeld en de wortels veel uitgebreider en dieper verankerd zijn dan bij een jonge plant, kunnen ze voedingsstoffen en mineralen van veel verder in de bodem opnemen.

Doordat de oude stokken minder druiven produceren, zal het opgenomen zonlicht, het water en de voedingsstoffen uit de bodem over een minder aantal druiven verdeeld hoeven te worden. Deze druiven krijgen dus meer van alles!

Resultaat: een geconcentreerde smaak en een regelrechte kwaliteitsinjectie wat bijgevolg ook de wijn ten goede komt.

Conclusie: Vieilles Vignes leveren mooiere wijnen met een intense, evenwichtige en geconcentreerde smaak. 

Enkele “Vieilles Vignes” wijnen van diVines

 

+25 jaar: Gigondas “La Petite Gardette” Rouge

+50 jaar: Vacqueyres Vieilles Vignes “Semelles de Vent” Rouge

+75 jaar: Rasteau Vieilles Vignes “Fleur de Terroir” Rouge

+100 jaar: Gigondas “Ventabren” Rouge

Bestel ze in onze shop en wij leveren gratis en met veel plezier aan huis!