Heb je ooit een lekker glas wijn opgedronken om dan iets korreligs of zandachtigs op de bodem van je glas op te merken? Dat is wijnbezinksel, soms ook wel “wijnresten” of “wijnkristallen” genoemd.
Bezinksel kan tijdens het fermentatieproces ontstaan of terwijl een wijn rijpt in een fles. Het is volledig natuurlijk en niet schadelijk en bestaat voornamelijk uit stukjes zaden, druivenschil en kristalachtige wijnsteenzuurzouten (een natuurlijk bestanddeel van een druif).
Sommige wijnmakers klaren of filteren wijnen om deze vaste deeltjes te verwijderen alvorens de wijn op fles te zetten, terwijl anderen ervoor kiezen om het te laten zitten om de wijn meer karakter en complexiteit te geven.
Hoewel bezinksel in zowel rode als witte wijnen kan voorkomen, vind je dit meestal in rode wijnen. Bezinksel is geen fout in de wijn, integendeel zelfs. Het is vaak een teken dat de wijn met minimale tussenkomst is gemaakt.
Onze natuurwijn “Vinea Natura” uit Vinsobres is zo’n rode wijn waarvan je af en toe een wijnkristal kan terugvinden in je glas en dat is niet onlogisch omdat die op de meest pure manier werd gemaakt.
Onze natuurwijn nog niet geprobeerd? Bestel ‘m in onze shop.