Lente = Start Rosé seizoen 🌺

Heb jij ook zoveel zin in zon, aangename temperaturen en terrasjesweer? We moeten helaas nog even wachten op de echte lente-temperaturen, maar met de start van de lente eerder deze week is het rosé seizoen officieel geopend!

Wist je trouwens dat we bij diVines een heerlijk nieuwe rosé in ons gamma hebben? Eentje die gemaakt is door Laurent van Domaine Brusset uit Cairanne, die ook onze rode en witte Cairanne wijnen maakt. Nu al vele malen getest en goed bevonden door onze klanten. Dus als jij ‘m nog niet hebt geproefd, zeker snel bestellen in onze shop, want hij vliegt de deur uit!

In tegenstelling tot wat sommigen denken, is rosé geen mengeling van witte en rode wijn. Rosé wijn wordt gemaakt van blauwe druiven zoals oa Grenache, Syrah, Clairette, Tempranillo en Mourvèdre, soms in combinatie met witte druiven. Het sap dat uit druiven komt is altijd kleurloos en het is de schil van de druif die de kleur geeft. De wijnboer bepaalt zelf of de wijn uiteindelijk donkerroze, zalmkleurig of lichtroze wordt. Hoe doet hij dat? Door de blauwe schillen in contact te brengen met het kleurloze druivensap.

Tijdens de traditionele vinificatie worden de druiven gekneusd en beginnen de schillen hun kleurstof aan het sap af te geven. Bij rosé wijn grijpt de wijnboer in van zodra hij tevreden is over de kleur en de aroma’s die werden afgegeven door de schil. Op dat moment worden de druiven voorzichtig geperst en worden schil en sap van elkaar gescheiden. Daarna gaat de alcoholische vergisting verder.

Hoe langer de schil en het sap contact hebben, des te donkerder wordt de kleur en des te krachtiger de smaak van de rosé, want de schil bepaalt ook de smaak en de structuur van de wijn. De beperkte hoeveelheid tannines in rosé wijn maakt dat hij fris en licht is, maar toch met een bepaalde stevigheid.

 

Hoe lang bewaart een rosé wijn? 🍷

Over het algemeen kan rosé best direct na de “release datum” gedronken worden. Rosé wijnen zijn namelijk geen bewaarwijnen. De houdbaarheid van rosé wijn is 1 tot maximaal 2 jaar. Daarna verliest hij van zijn frisse karakter en dat is nu net de reden waarom we bij mooi en zonnig weer vaak een rosé wijn kiezen om te drinken.

Kies bij het kopen van een rosé dus altijd een zo jong mogelijk jaartal en bewaar de wijn niet te lang. Thuis bewaar je de wijn best op een koele plek waar er een constante temperatuur heerst. Zet ‘m slechts een paar uur voor serveren in de frigo.

Eens de fles geopend, is de wijn uiteraard het lekkerste op de dag zelf. Wil je de geopende fles toch nog een dag extra bewaren, zet ‘m dan koud in de frigo. De lage temperatuur in de koelkast vertraagt namelijk het oxidatieproces. Nog beter is om de fles vacuüm te trekken vooraleer ze in de frigo te steken.

 

Ontdek onze lekkere rosé wijnen

Onze nieuwste rosé aanwinst !

Deze heldere rosé van Domaine Brusset geeft alle frisheid weer die in de druiven zit, waardoor het een ideale zomerwijn is om van te genieten, als aperitief, bij lichte vis, groenten of kaas. Een korte maceratie met de schillen resulteert in de mooie, bleke kleur zonder afbreuk te doen aan de rijpe aroma’s van het fruit. Fris, droog en verfrissend met tonen van framboos en meloen. Onze Jeanne B. is een absoluut genot!

Druivensoorten: Grenache, Syrah, Cinsault

In de neus: Rijpe aroma’s van fruit

Smaak: Verfrissend met tonen van framboos en meloen

 

Onze gevestigde waarde !

Onze “Fleur” rosé wijn is perfect om als aperitief te drinken op een mooie zonnige dag. Serveer ‘m fris gekoeld en geniet van dit pareltje uit het mooie Rasteau. Net als de rode en witte variant, heeft deze Fleur wijn wat Vermentino bloed door zijn aderen lopen die zorgt voor fruitigheid en frisheid. Perfect als aperitief, maar zeker ook ideaal bij zomerse gerechten.

Druivensoorten: Cinsault, Vermentino, Clairette

In de neus: Aroma’s van klein rood fruit

Smaak: Blijft perfect overeind bij hapjes, salades, varkensvlees of kip.

 

 

De zoete rosé variant

Wij hebben in ons gamma ook een Vin Doux naturel rosé oftewel een op natuurlijke wijze versterkte zoete rosé wijn.

Rasteau dankt haar naamsbekendheid aan de Vin Doux Naturel en verwierf er in 1944 reeds Cru status voor. Onze Rasteau Vin Doux Rosé bestaat bestaat voor 100% uit blauwe Grenache druiven en is deels op hout gerijpt. 

Deze Vin Doux Naturel kan zowel als aperitief en als dessertwijn gedronken worden en dit bij zoete gerechten, noten of kazen. Na het openen van de fles kan een Vin Doux zeker 6 maanden bewaard worden zonder kwaliteitsverlies.