Blog “L’année viticole”

Welkom op onze blog vanuit de zuidelijke Rhône!
Via deze weg houden wij jullie op de hoogte van de maandelijkse evolutie van onze wijngaarden.

Januari / Februari : Snoeien
Tijdens de maanden januari en februari zijn de wijnranken in rustmodus om te bekomen van het voorbije oogstjaar.
De wijnboeren daarentegen zijn dan volop in de weer met het snoeien van de wijngaarden. Tijdens deze eerste fase van het wijnjaar wordt namelijk een belangrijke basis gelegd voor de volgende oogst! De wijnstokken worden als het ware gestroomlijnd voor de komende bloei.

Rank per rank wordt handmatig gesnoeid. Een heuse job voor de wijnboer in deze koude wintermaanden.
Hoewel, koud.. in februari bedraagt de gemiddelde dagtemperatuur in Rasteau 8°C. We spreken hier van een warm continentaal klimaat.

Charlotte, onze reporter ter plaatse, ging een dagje mee snoeien met Pascal, chef de culture van wijndomein Moulin de la Gardette in Gigondas. Bekijk zeker ‘onze wijnen‘ om zijn heerlijke wijn te ontdekken!
Charlotte beschrijft het snoeien als een echte kunst. Pascal doet niet om het even wat, hij heeft een duidelijke ‘snoeitechniek’ waarbij hij zeer doordacht te werk gaat. Rekening houdend met verschillende factoren beslist hij welke takken volledig verwijderd worden en welke deels. Hij bepaalt hiermee de toekomstige groei van de wijnstok, wat zijn oogst zal beïnvloeden!

 

 

 

 

 

 

 

 

Maart : Het begin van een nieuwe cyclus

De wijnstokken ontwaken uit hun winterslaap. Van zodra de grond weer opwarmt, stijgt het sap in de plant en vindt het zijn weg naar buiten via de snoeiwonden. Hiermee wordt het begin van een nieuwe cyclus aangekondigd.

Onze wijngaarden zijn volledig klaar voor een nieuw wijnjaar! Dankzij de warme lentezon zien we hier en daar zelfs al knoppen verschijnen.

 

 

 

April : Knop- en bladvorming

Er wordt nieuw leven in de wijngaarden geblazen. Door een overvloed aan zon en de warme temperaturen gaat de natuur zijn volle gang!
De knoppen botten uit, de bladeren verschijnen en zelfs de eerste minuscule druiventrosjes zijn zichtbaar.

Het is prachtig om te zien hoe de wijngaarden elke dag groener en groener kleuren! De geboorte van Millésime 2020!

 

Mei / Juni : Bloei

De bloei van de wijnstok is voor de wijnboer het echte begin van de nieuwe millésime. De floraison bepaalt niet alleen het potentieel van de oogst, maar geeft ook een eerste indicatie voor het tijdstip van de pluk.

De zon is tijdens deze bloeiperiode zeer uitgebreid aanwezig in Rasteau en de warme temperaturen zorgen voor een mooie verderzetting van het rijpingsproces van de druiven.

We zijn net als de wijnboer zeer hoopvol op een succesvolle oogst later dit jaar!!

 

 

 

Juni / Juli : Druiven 

De druiven zijn in deze periode ondertussen duidelijk waarneembaar aan de wijnstokken. Voor de verdere ontwikkeling van de trossen heeft de wijnrank voldoende licht en zon nodig. Daarom verwijdert de wijnboer overtollige bladeren en twijgen om licht toe te laten. Ook wilde scheuten worden verwijderd om uitputting van de wijnstok te voorkomen en om de trossen tot volle rijping te laten komen.

Voor de wijnboeren dus geen vakantie tijdens de zomermaanden. Het aftellen kan beginnen!