Blog “L’année viticole”

 

 

Welkom op onze blog vanuit de zuidelijke Rhône!
Via deze weg houden wij jullie op de hoogte van de maandelijkse evolutie van onze wijngaarden.

Januari / Februari : Snoeien
Tijdens de maanden januari en februari zijn de wijnranken in rustmodus om te bekomen van het voorbije oogstjaar.
De wijnboeren daarentegen zijn dan volop in de weer met het snoeien van de wijngaarden. Tijdens deze eerste fase van het wijnjaar wordt namelijk een belangrijke basis gelegd voor de volgende oogst! De wijnstokken worden als het ware gestroomlijnd voor de komende bloei.

Rank per rank wordt handmatig gesnoeid. Een heuse job voor de wijnboer in deze koude wintermaanden.
Hoewel, koud.. in februari bedraagt de gemiddelde dagtemperatuur in Rasteau 8°C. We spreken hier van een warm continentaal klimaat.

Charlotte, onze reporter ter plaatse, ging een dagje mee snoeien met Pascal, chef de culture van wijndomein Moulin de la Gardette in Gigondas. Bekijk zeker ‘onze wijnen‘ om zijn heerlijke wijn te ontdekken!
Charlotte beschrijft het snoeien als een echte kunst. Pascal doet niet om het even wat, hij heeft een duidelijke ‘snoeitechniek’ waarbij hij zeer doordacht te werk gaat. Rekening houdend met verschillende factoren beslist hij welke takken volledig verwijderd worden en welke deels. Hij bepaalt hiermee de toekomstige groei van de wijnstok, wat zijn oogst zal beïnvloeden!

La vigne pleure‘ – hier spreekt men van wanneer de wijnranken begin februari uit hun winterslaap komen. De sapstroom komt weer op gang en het sap ontsnapt door de wonden van de snoei. Het begin van de nieuwe cyclus!

 

Bel ons:+32 (0) 475 87 19 54

diVines © 2019 All rights reserved.