Châteauneuf-du-Pape, de bekendste Rhône Cru

Châteauneuf-du-Pape is een Franse wijnstreek rond het dorpje Châteauneuf-du-Pape. Het wijngebied ligt in het zuidelijke Rhônedal tussen Avignon en Orange en is bijzonder gerenommeerd voor zijn complexe rode wijnen. Ongeveer 93% van de geproduceerde wijnen in Châteauneuf-du-Pape is rood. De overige 7% voornamelijk wit. Rosé vindt je vrijwel niet.

De wijnstreek strekt zich uit over bijna de gehele gemeente Châteauneuf-du-Pape en over enkele stukken grond met hetzelfde bodemtype van de 4 aangrenzende gemeenten Bédarrides, Courthézon, Orange en Sorgues, in het departement Vaucluse. Je vindt hier overwegend zeer oude druivenstokken terug. Dat, samen met de beperkte voorraad en de goede reputatie, maakt dat een Châteauneuf-du-Pape wijn zeer exclusief is.

Het zuiden van het Rhônegebied is écht warm. De warmte van de zon wordt vastgehouden in de stenen onder de wijnranken. Gedurende de koudere nacht geven ze deze warmte geleidelijk weer af. Dit zorgt er samen met de overvloedige zon voor dat de druiven goed kunnen rijpen. Hierdoor is het suikergehalte in de druiven ook relatief hoog. Door de grotere hoeveelheid suiker is ook het alcoholpercentage van Châteauneuf-du-Pape wijnen hoog. Het resultaat? Heerlijke kruidige, aromatische rode wijnen met veel body.

Châteauneuf-du-Pape wijnen hebben al sinds 1936 een AOC – Appellation d’Origine Contrôlée – keurmerk. Aan alle wijnen die in aanmerking komen voor het AOC-keurmerk worden strikte eisen gesteld voor het verbouwen van de druiven en het produceren van de wijn. Volgens het AOC mochten er voorheen 13 specifieke druivenrassen gebruikt worden in wijnen uit dit gebied, inmiddels zijn dit er al 18.

 

De meeste Châteauneuf-du-Pape wijnen zijn een blend van verschillende druiven. Voor deze wijnen worden veel druivenrassen gebruikt, maar veruit de meeste blends bestaan minstens uit Grenache, Syrah en Mourvèdre, de typische Rhône-blend. Onze Châteauneuf-du-Pape wijn, gemaakt door Christophe Galon van Domaine les Semelles de Vent is echter een mono-cépage van 100% Mourvèdre, een zeer uitzonderlijk iets.

We werken al even samen met Christophe en YuYen van Domaine les Semelles de Vent, want zij leveren ook onze witte en rode Vacqueyras wijnen.

Christophe is een uitstekend wijnmaker die in 1991 als enige zoon de wijngaarden van zijn vader overnam. Het domein bezit in totaal 14 ha grond waarvan 9 ha in Vacqueyras. De Grenache wijngaarden daar zijn meer dan 60 jaar oud en de Syrah en Mourvèdre 50 jaar. Hun 0,3 ha “vieilles vignes” perceel in Châteauneuf-du-Pâpe is bijzonder mooi en hoog gelegen en brengt een unieke 100% Mourvèdre wijn voort. De overige ha liggen in Gigondas.

In het begin van zijn wijnmaker-carrière bracht Christophe alle druiven naar de cooperative. Gedurende het jaar werkte hij op het veld en in de winter maakte hij verre reizen. In 2009 zette hij de stap om zijn eigen wijn te maken .. en met succes! Al zijn wijnen zijn van uitstekende kwaliteit, zeer gegeerd ook en ze kregen meermaals lovende woorden en mooie scores van bekende wijncritici .. onlangs nog 95,5/100 voor zijn Châteauneuf van La Revue du Vin de France.

Naast wijnmaker is Christophe ook kunstenaar en maakt hij voor elke nieuwe millésime een prachtig etiket, geïnspireerd door zijn vele reizen in het Oosten.

Tijdens één van zijn reizen, ontmoette hij zijn vrouw YuYen uit Taiwan met wie hij vandaag Domaine les Semelles de Vent. Hele lieve en interessante mensen die wij graag over de vloer krijgen.