De Cairanne wijnen zijn er !

Het is zover .. we verwelkomen enkele nieuwe Cru wijnen in het diVines gamma.

Als niche-speler met enkel topwijnen uit de zuidelijke Rhônevallei in het gamma, zijn we toch in staat om voldoende variatie aan te bieden. Elk wijndorp heeft namelijk een andere bodem die invloed heeft op de druivenrassen die er groeien. Bovendien zijn de wijnen vaak assemblages waardoor je dezelfde druivenrassen altijd in andere combinaties proeft.

Onze Vacqueyras Vieilles Vignes “Semelles de Vent” Rouge bv. is gemaakt van druiven die groeien in een “garrigue” omgeving. De kruidigheid van de wilde tijm en rozemarijn die er naast de wijngaard groeien vind je absoluut terug in de wijn.

 

Net zoals in de keuken waar de chef de uiteindelijke smaak van een gerecht bepaalt, drukt ook elke wijnboer zijn eigen stempel op de wijnen die hij maakt door zijn eigen vinificatie-techniek toe te passen.

Zo werden onze witte Côtes du Rhône Villages “Cohola” en “Fleur de Terroir” met dezelfde druivenrassen gemaakt, toch zijn de wijnen totaal verschillend.

    • Jerome Busato van Château Cohola werkt volgens de Bourgogne-techniek (koude maceratie van 20 uur voor de alcoholische gisting en dagelijkse bâtonnage gedurende 3 maanden) waardoor de wijn heel aromatisch en fris wordt.
    • Terwijl Jean-Marc Brun van Domaine Beau Mistral de wijn ook gedeeltelijk op hout laat rijpen waardoor hij ronder wordt.

Als we op zoek gaan naar nieuwe wijnen, moeten deze voldoende verschillend zijn van de wijnen die we al in ons gamma hebben. Het domein waar we mee samenwerken moet ook in het wijndorp zelf liggen en de botteling van de Cru wijnen dient op het domein te gebeuren. De wijnboer moet op een ambachtelijke manier werken, de druiven manueel oogsten en liefst ook volgens bio- of minstens HVE niveau 3 regels werken. Zo zijn wij zeker van de kwaliteit van de wijn.

 

In Cairanne hebben we daarom gekozen om met Laurent Brusset van het gelijknamige Domaine Brusset samen te werken. Het familiebedrijf bestaat al heel lang en werd van vader op zoon doorgegeven.

André Brusset was de grondlegger van het succesvolle wijndomein toen hij in 1947 besloot om alle olijf- en fruitbomen te rooien en te vervangen door wijnranken. 9 jaar later plukte hij de vruchten van zijn visionaire, en in die tijd zeer gedurfde actie. De strenge en lange vorst van 1956 vernietigde namelijk alle olijf- en vruchtbomen in het hele Rhône-dal, maar de wijnranken overleefden de vorst.

André Brusset gaf zijn passie door aan zijn zoon Daniel en kleinzoon Laurent. Het familiedomein Brusset is een schoolvoorbeeld van hoe passie en ervaringen van meerdere generaties samengesmolten kunnen worden tot een nog groter geheel, met respect voor traditie en openheid voor nieuwe technologieën. 

 

 

Een mooie aanwinst voor diVines. Ontdek meer over de nieuwe witte, rosé en rode Cairanne wijnen in onze shop.