Rasteau, 10 jaar Cru des Côtes du Rhône

Wist je dat Rasteau dit jaar een 10e verjaardag viert? In 2010 verwierf Rasteau namelijk Cru status voor zijn rode wijnen.

 

En daarmee schaarde Rasteau zich bij oa Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras en heel recentelijk Cairanne, die allen het traject van Côtes du Rhône rode wijn tot Cru hebben afgelegd.

Rasteau had al wel naamsbekendheid dankzij de Vin Doux Naturel, een op natuurlijke wijze versterkte zoete wijn waar het in 1944 al Cru status voor kreeg. Maar aangezien rode wijnen typischer zijn voor de Rhône streek, schoof Rasteau in 2010 dus een serieuze bank vooruit en uit de schaduw van zijn meer gekende buurdorpen.

Rasteau en fête

Het plan was dus om van 2020 een echt feestjaar te maken met niet alleen op Pinksteren een heel speciale versie van “l’Escapade des Gourmets”. Dat is een gastronomische wandeling van 6 kilometer doorheen de wijngaarden van Rasteau waar jaarlijks ongeveer 2500 mensen op af komen om al het lekkers dat Rasteau te bieden heeft te komen proeven. Ook tijdens de zomermaanden zou de 10e verjaardag volop gevierd worden gedurende de edities van “Quand VIN le soir” en “La Nuit du Vin”. Helaas gooide het Covid-19 virus roet in het eten en werden alle festiviteiten geannuleerd. Maar dat neemt niet weg dat je, als je in Rasteau bent, de mooie “balade gourmande” niet zelf kan doen, weliswaar met een zelfgevulde picknickmand. De wandeling start op het plein aan het toeristische centrum en van daar moet je enkel de Rasteau pijlen volgen.

Anders is het wachten tot zondag 23 mei 2021, maar dan moet je er sowieso snel bij zijn, want tickets zijn zeer gegeerd.

Meer over AOC Rasteau

De bodemsamenstelling is sterk uiteenlopend, met in meer of mindere mate klei, kalksteen, mergel en zandsteen als basis. Een groot aantal percelen is bedekt met kiezels, niet onbelangrijk voor de rijping van de Grenache noir. De beste wijngaarden liggen op 300-400 meter waardoor de wortels ver moeten rijken op zoek naar grondwater. Hierdoor maken ze contact met de diverse grondlagen en voedingsstoffen wat de kwaliteit van de druiven ten goede komt. Hoe hoger gelegen, hoe koeler de nachten ook waardoor de druiven hun suikers en zuren evenwichter kunnen opbouwen.

De rode wijnen uit Rasteau moeten minimaal 50% Grenache noir bevatten en minimaal 20% Syrah en/of Mourvèdre. Het zijn geconcentreerde en karaktervolle wijnen met doorgaans stevige tannine, die in goede oogstjaren gemakkelijk tien jaar bewaard kunnen worden.

In beperktere mate worden ook rosé en witte wijnen geproduceerd in Rasteau. Deze kregen tot hiertoe geen Cru classificatie omdat er te weinig volume van was. Maar uit goede bron hebben we vernomen dat Rasteau aan het proberen is om ook Cru te worden voor zijn witte wijnen. Iets om in de gaten te houden!