De Rhônestreek is een grote, boeiende wijnregio met ongekend lekkere wijnen !

De Rhônevallei in kaart

De Rhônestreek is een grote, boeiende wijnregio met ongekend lekkere wijnen, die wereldwijd geroemd worden. De Rhônevallei heeft meer dan 70.000 ha wijngaard die zich lang en smal uitstrekken langs de oevers van de Rhône. In deze wijnregio wordt jaarlijks ongeveer 250 miljoen liter wijn geproduceerd en daarmee staat deze regio op de tweede plaats in Frankrijk, enkel Bordeaux is groter.

De Rhônestreek is een lang uitgestrekt gebied dat vaak wordt opgedeeld in twee sub-regio’s, namelijk de noordelijke Rhône en de zuidelijke Rhônevallei. Ze hebben de rivier als gemeenschappelijke factor, maar zijn toch erg verschillend.

divines Inez SchoelsBijgevoegde kaart geeft een mooie voorstelling van de verschillende wijnroutes in Frankrijk, met op route nummer 6 (in het groen) een opsomming van de verschillende “Rhône appellations” in het noorden en het zuiden. 

De noordelijke Rhône start onder Lyon en loopt tot Valence. De streek wordt gekenmerkt door een koeler en iets natter klimaat en je vindt er steile wijngaardheuvels terug langs de oever van de Rhône. Bij het passeren daar in de regio zijn de wijngaarden van de Côte Rotie of Crozes-Hermitage je ongetwijfeld niet ontgaan. De wijnen die hier worden gemaakt zijn vaak mono-cepages. Zo worden de rode wijnen vaak gemaakt op basis van Syrah en de witte wijnen bevatten vaak voor 100% de Viognier, Rousanne of Marsanne druif.

Het zuidelijke Rhônegebied dat zich uitstrekt tot onder Avignon en Nîmes, is goed voor 80% van de totale wijnproductie van de gehele Rhônevallei. Er heerst een mediterraans klimaat met onregelmatige regenval en de Mistral wind is er heer en meester.

 

De wijnen die er gemaakt worden zijn doorgaans assemblages van verschillende druiven die mekaar aanvullen en versterken. De variatie in stijl en kracht is groot, hoewel de meeste rode wijnen intens zijn. Het is het zuiden dat de Rhône wijnen populair gemaakt heeft bij de grote massa met regio’s als Châteauneuf du Pape en Gigondas.

diVines specialiseert zich in wijnen uit de zuidelijke Rhônevallei waaronder Châteauneuf-du-Pape, Rasteau, Gigondas, Vinsobres en Vacqueyras. Bekijk onze shop om onze heerlijke wijnen te ontdekken.

    Bekijk in de shop