🍇 Gerangschikt: ‘s Werelds grootste wijnproducenten per land

Het opsplitsen van de grootste wijnproducenten per land op vandaag leidt tot enkele interessante verrassingen. Laat ons even kijken naar de top wijnproducenten per land in 2022.

Bovenaan de lijst produceerde Italië bijna 50 miljoen hectoliter – of ongeveer 1.994 olympische zwembaden – wijn in 2022, wat bijna 1/5e van de totale productie in 2022 vertegenwoordigt. Minder dan de helft van die wijn werd naar buitenlandse markten gestuurd, wat Italië ook meteen de grootste wijnexporteur qua volume maakt.

Het lange kustgebied van Italië heeft een gematigd klimaat, waardoor er zoveel wijnbouw kan plaatsvinden. Topregio’s daar qua volume zijn Veneto, Apulië, Emilia-Romagna en Sicilië.

Frankrijk staat met een productie van 45,6 miljoen hectoliter op de 2e plaats qua wijnproductie. Spanje vervolledigt de top 3 met 35,8 miljoen hectoliter.

Samen vertegenwoordigen deze drie Europese landen de helft van het wereldwijde wijnaanbod. Hier is de top 10 van ‘s werelds grootste wijnproducenten per land.

De Verenigde Staten, gerangschikt als 4e, is de belangrijkste wijnproducent van de Amerika’s en laat andere wijnproducerende landen zoals Chili (nummer 8) en Argentinië (nummer 9) ver achter zich.

Zuid-Afrika, gerangschikt als 10e, is één van de slechts vier Afrikaanse landen in de dataset, aangezien wijnbereiding op het Afrikaanse continent niet zo wijdverspreid is als in andere regio’s van de wereld.

China (gerangschikt als 14e) is ondertussen de belangrijkste wijnproducent van Azië geworden, voor Japan (25e).

België eindigt op de 49e plaats met 30 hectoliter.

Niet verrassend nemen Europese landen 2/3e van het wereldwijde wijnaanbod voor hun rekening, gevolgd door de Amerika’s (20%) en vervolgens Oceanië (6%).

De wijnproductie is het afgelopen decennium relatief stabiel gebleven, maar ook deze industrie ontkomt niet aan klimaatverandering.

Volgens de New York Times zijn warmere temperaturen zowel een zegen als een vloek voor wijnmakers. Sommige gebieden die ooit als te onherbergzaam werden beschouwd voor druivenstokken (zoals bv Engeland) beginnen potentieel te tonen voor bepaalde druivenrassen en wijnen. Tegelijkertijd leidt in sommige traditionele regio’s langdurig warmer weer tot overrijping, waardoor wijnmakers gedwongen worden de blootstelling van de druiven aan zonlicht te beperken.

En de algemene weersafwijkingen veroorzaakt door de klimaatverandering zoals overstromingen, droogte, bosbranden, .. maken de wijnproductie net iets moeilijker dan het al is.

Het is dus best mogelijk en zelfs heel waarschijnlijk dat er de komende decennia eea zal veranderen in de rangschikking. Welke wijnproducerende landen zullen overleven, zich aanpassen, verzwakken of gedijen? Een vraag om eens te overpeinzen bij een goed glas wijn ! 🍷