🌱Bio wijnen veroveren de markt

Consumenten worden zich steeds meer bewust van wat ze eten en drinken. Hierdoor ontstaat er ook steeds meer vraag naar wijn met een bio label. Maar wat is bio wijn eigenlijk? En is deze dan zoveel beter?

Biologisch betekent dat een product op een zo natuurlijk mogelijke manier wordt gemaakt, met zo weinig mogelijk kunstmatige ingrepen. In het geval van biologische wijnbouw betekent dit dat er geen kunstmest, pesticiden noch chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt in de wijngaard. In de plaats daarvan kiest men voor natuurlijke bemesting zoals compost en mineralen om de bodem te laten opleven. Chemische bestrijdingsmiddelen hebben namelijk een negatief effect op de bodem en bijgevolg ook op de druiven en later de wijn.

Een wijnboer die biologische wijn produceert, werkt enkel met biologisch geteelde druiven en houdt zoveel mogelijk rekening met het milieu.

Daardoor vermijdt de wijnboer dat de bodem op langere termijn vervuild geraakt, maar ook andere planten en dieren die een positieve invloed hebben op het microklimaat van de wijngaard, worden dankzij deze werkwijze in stand gehouden.

Bij het gebruikelijke wijnmaken worden chemische middelen gebruikt voor het stabiliseren van de kleur, voor de alcoholische gisting of om oxidatie te voorkomen. Wijnboeren die biologisch werken gebruiken hiervoor natuurlijke producten zoals gisten, bacteriën en enzymen. Er wordt echter wel sulfiet toegevoegd in de wijn als conserveringsmiddel, weliswaar in beperkte mate. In de praktijk wordt bij biologische wijn 25 tot 60 procent minder sulfiet gebruikt, maar wijnen zonder sulfiet bestaan niet. Bij de alcoholische vergisting wordt namelijk van nature ook wat sulfiet aangemaakt.

Er bestaan echter wel wijnen zonder toegevoegd sulfiet. Als een wijn voldoende zuur, tannine en alcohol heeft, kan deze stabiel blijven zonder toevoeging van sulfiet. Dan moeten de druiven wel helemaal gezond zijn en de hygiëne in de wijnkelder optimaal.

Ook binnen het diVines assortiment hebben we zo’n natuurwijn. De “Vinéa Natura” uit Vinsobres is zo’n natuurlijke wijn zonder enig toegevoegd sulfiet en met een spontane gisting. 

Deze rode wijn van Domaine Jaume is een blend van Grenache en Syrah. De druivenstokken voor deze wijn zijn minstens 50 jaar oud en groeien op ruim 450 meter hoogte. De wijn toont uiterste finesse, met tonen van rijp rood fruit, zoethout, garrigue en peper. De wijn werd enkel gerijpt in roestvrijstalen tanks om de expressie van de terroir maximaal naar voren te laten komen.

 

Omdat er geen sulfieten of bewaarmiddelen werden toegevoegd, is het zeer belangrijk om zeer gezond en rijp fruit te gebruiken, in een brandschone werkruimte te werken en het vinificatie proces van fermentatie tot aan de botteling nauwgezet op te volgen. Deze zuivere Vinea Natura werd dus met veel aandacht gemaakt en is uitermate fris en puur. Omdat er geen bewaarmiddelen werden toegevoegd, is het zeer belangrijk om deze wijn op een juiste en koele manier te bewaren teneinde er volop van te kunnen genieten.

Bio-Certificatie

Om de term “Bio wijn” te mogen gebruiken, moet een wijnboer een officieel bio certificaat hebben. Europa heeft de biologische wijnbouw wettelijk bepaald en er zijn onafhankelijke organisaties aangeduid die wijnbouwers daarop controleren en certificaten uitdelen. Het duurt wel 3 jaar om biologisch gecertifieerd te worden en het is eigenlijk een heel complex proces.

Moulin de la Gardette” uit Gigondas heeft het bio certificaat en mag zijn wijnen dus bio-wijnen noemen.

Domaine Moulin de la Gardette is een klein familiedomein dat al 5 generaties lang bestaat. De wijngaarden liggen uitgestrekt in Gigondas, op en rond de flanken van “Les Dentelles de Montmirail”.

Sinds 1990 in Jean-Baptiste Meunier er wijnmaker en hij maakt bijzondere bio wijnen met heel veel respect voor de natuur en traditionele waarden.

HVE-keurmerk

De andere wijndomeinen waar we mee samenwerken – Beau Mistral in RasteauSemelles de Vent in VacqueyrasJaume in Vinsobres – doen aan duurzame wijnbouw en hebben het HVE keurmerk. HVE staat voor “Haute Valeur Environnementale” en het is een initiatief van het Franse ministerie van landbouw met als doel het stimuleren van duurzame landbouw.

Dit betekent dat de wijnboer op een verantwoorde manier moet omgaan met chemische middelen in de wijnaard, sulfiet voor in de wijn, .. Ook bij duurzame wijnbouw wordt er gekeken naar biodiversiteit in de wijngaard en staat behoud van het milieu op de eerste plaats.

Kortom als je HVE op een wijnfles ziet staan is het geen biologische wijn. Het is wel wijn van een wijnboer die zich inzet voor een duurzaam beheer van zijn wijngaard en vaak is het een stap is richting volledig biologisch werken.

Het belangrijkste voordeel voor wijnliefhebbers is dat wijnen die op een biologische en duurzame manier zijn gemaakt vaak van hoge(re) kwaliteit zijn. Biologisch geteelde druiven moeten immers harder werken om gezond te blijven dan druiven waarop chemische beschermingsmiddelen worden gebruikt. Dit komt de druif ten goede en zorgt voor meer evenwicht, meer finesse en mooiere zuren.