Witte Rh么ne wijnen zijn in opmars馃嵎

Gezelligheid is genieten van een lekkere witte wijn!馃嵎

We gaan er geen doekjes om winden, het weer in Belgi毛 is ronduit slecht voor de tijd van het jaar! Geen barbecues, geen zwoele zomeravonden, geen terrasjesweer, dus mensen hebben ook geen zin in zomerse ros茅, voorlopig toch even niet.

Dan maar binnen de gezelligheid opzoeken en daar hoort, voor mij althans, een lekker glas witte wijn bij.

Je associeert de Rh么ne-wijnstreek wellicht vooral met volle rode wijnen, maar de witte wijnen zijn er ook in opmars. Witte Rh么ne wijnen zijn levendig en fris, fruitig en smakelijk, of genereus en complex.

Wij hebben bij diVines verschillende soorten wit die elk hun ideale gelegenheid hebben. De moeite om te ontdekken!

 

馃崌 Op dit moment is slechts 7% van alle wijn uit de Rh么ne-vallei wit, maar er is een revolutie gaande. “InterRh么ne”, het bestuursorgaan van de regio, heeft een plan aangekondigd om de productie van witte wijn tegen het einde van het decennium te verdubbelen. Reden hiervoor is om in lijn te blijven met de wereldwijde trend van toenemende witte wijn-consumptie.

Als gevolg van deze beslissing worden alle appellaties gestimuleerd om hun plantbeleid (rode vs witte druiven) te herzien en hun witte wijnproductie te verhogen teneinde deze doelstelling te behalen. Iets wat wij ook graag zien gebeuren!

 

Als specialist in Cru wijnen uit de zuidelijke Rh么nevallei, brengen wij het beste uit de Provence mee naar Belgi毛. Denk dus aan exclusieve referenties die nergens in een supermarkt of bij een andere cavist te verkrijgen zijn.

Perfect dus ook om bij jou aan tafel te serveren! Je kan jouw genodigden verrassen met iets nieuws, met bovendien een goede prijs kwaliteit-verhouding.

 

 

 

Meer over de witte druiven in de Rh么nevallei聽馃崌

De meest gekende witte druif in de Rh么ne-streek is de aromatische Viognier druif die heer en meester is in het noorden als enige toegestane druif in Condrieu. Bij wijnen op basis van Viognier vind je vaak een bloemige, honingachtige neus gevolgd door een verfrissend mondgevoel dat aanvankelijk ingetogen is, maar zich ontwikkelt en toeneemt in intensiteit.

De meeste wijnmakers聽experimenteren tegenwoordig ook met andere witte druiven die goed gedijen in de Rh么ne regio. Zo vind je vaak ook assemblages聽met聽Grenache Blanc waaraan ook Marsanne, Roussanne, Clairette, Viognier, de minder bekende Bourboulenc of Vermentino worden toegevoegd.

De Clairette druif is 茅茅n van de oudst geteelde druiven in Frankrijk en brengt smaken van perzik en abrikoos met aan het einde een aangename bittere noot.

Bourboulenc wordt gewaardeerd vanwege zijn zuurgraad, Marsanne voor zijn bloemigheid, Vermentino voor zijn frisse zuren en fruitige smaak, Grenache Blanc om zijn bedwelmende aroma’s en Roussanne voor structuur en textuur.

Het witte wijn-gamma van diVines bestaat uiteraard uit verschillende soorten en er is telkens een hoofdc茅page die de toon zet voor de wijn.

   • Onze eigen FleurBlanc, gemaakt door Domaine Beau Mistral en op basis van Vermentino is frisfruitig en ideaal als aperitief of bij lichte gerechten. De Vermentino druif maakt van deze wijn een toegankelijke聽fruitbom. Aangevuld met wat Viognier en een toets van Muscat en je krijgt een witte wijn met een lichte body, fruitige smaak en frisse zuren om fris gekoeld te drinken.
   • Onze Cairanne “Les Travers van Domaine Brusset heeft Clairette als dominante druif en is een frisse medium bodied-witte wijn met uitgesproken fruitsmaken en een aangename zuurgraad. Vlot drinkend en lekker.
   • Grote broer L’esprit de Papet” uit Cairanne en ook van Brusset heeft dan weer de Roussanne als hoofdc茅page waardoor hij steviger en voller is met een mooie textuur en lange afdronk. Perfect bij de betere gastronomie.
   • Onze eigen C么tes du Rh么ne Villages “Fleur de Terroir van Domaine Beau Mistral uit Rasteau en de Ch芒teau Cohola” uit Sablet hebben dezelfde assemblage, met als dominante druif de Viognier gecombineerd met Grenache Blanc, Marsanne en Roussanne.聽Aangezien de Cohola op de Bourgogne-manier is gemaakt, smaakt deze dan weer aromatischer en lichter dan de Fleur de Terroir.

Kom ze ontdekken bij ons in ‘s-Gravenwezel tijdens een vrijblijvende degustatie of wij komen naar jou!